Friday, July 13, 2012

Resipi

Udang Bakar
by TryMasak



Bahan

1) Udang besar - dibersihkan (500g)
2) Pasli - dicincang (2 sudu besar)
3) Bawang putih - dicincang (3 ulas)
4) Oregano kering (2 sudu kecil)
5) Jus lemon (1 cawan)
6) Minyak zaiton (1 cawan)
7) Sos tomato (1 sudu besar)
8) Sos lada hitam (1 sudu besar)
9) Serbuk lada hitam (1 sudu kecil)
10) Garam (sedikit)
11) Pencucuk - mengikut saiz hidangan

Cara Memasak

1. Campur minyak zaiton, jus lemon, oregano kering, serbuk lada hitam, sos tomato, sos lada hitam, garam, bawang putih dan parsley. Kacau sebati.

2. Masukkan udang dan gaul rata bersama sos tersebut. Perap lebih kurang 2 jam di dalam peti ais.

3. Setelah siap diperap, cucuk udang pada batang pencucuk.

4. Bakar udang di atas pemanggang. Balik-balikkan selalu sehingga udang masak sekata.

5. rendam pencucuk tersebut selama ½ jam di dalam air supaya ianya tidak mudah terbakar


Sumber: Udang Bakar


No comments:

Listen to Al Quran online

Listen to Quran